Hormonale klachten

Veel vrouwen met hormonale klachten ervaren een vervreemd gevoel van zichzelf, een uitgeput gevoel of verschijnselen van burn out.
De verschillende hormonale systemen zoals stress, schildklier, darmklachten en geslachtshormonen zijn immers nauw met elkaar verbonden. Het ligt niet aan jou!
Blijf er niet mee rondlopen maar vraag bewezen effectief advies omtrent voeding, beweging, stresshantering en evt. ondersteuning door supplementen.

Ik ben vijf jaar aangesloten geweest bij een landelijke organisatie gericht op hulpverlening aan vrouwen met hormonale problemen en heb honderden vrouwen geholpen bij het succesvol  verminderen van deze klachten!

 

Pre Menstrueel Syndroom (PMS)

Het Pre Menstrueel Syndroom kent vele maandelijks terugkerende klachten. Je kunt last hebben van oa stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn, een kort lontje, buikpijn en gespannen borsten. Er kan ook sprake zijn van andere, maandelijks terugkerende, klachten. Er zijn 164 klachten bekend!

In Nederland heeft 25 procent van de vrouwen last van PMS, soms jarenlang. PMS klachten worden vaak erger als je eind dertig bent, wacht niet te lang met hulp zoeken!

PMDD staat voor premenstruele dysfore stoornis. Vooral de psychische klachten zijn bij PMDD extreem. Je voelt je extreem depressief en m hebt heel veel last van wisselende stemmingen of boosheid.

Tijdens het intake consult  breng ik je klachten in kaart en kijk ik samen met jou of het PMS/PMDD is.
Je krijgt uitleg over welke invloed je zelf hebt op je klachten en uitleg over supplementen waarmee je je klachten kan aanpakken.

We kunnen bloed-,urine- en speekselonderzoek laten doen als dit nodig lijkt.

 

We kijken vooral welke rol voeding kan spelen in het verminderen van je klachten! Inzichten uit ACT  kunnen helpen om de adviezen te implementeren.

Meer grip op je hormonen, dat is mijn doel!

Uniek in mijn aanpak is het herstellen van je neurotransmitters wat helpt om je weer je zelf te gaan voelen.

 

Hoor wat je zelf kunt doen om je beter te voelen!

 

 

De overgang

Ook aan overgangsklachten, die al vanaf  je 40e kunnen optreden, is goed iets te doen!

Tijdens de overgangsjaren veranderen de hormoonspiegels in het lichaam, waardoor allerlei processen anders gaan verlopen en klachten kunnen geven.

Denk hierbij niet alleen aan opvliegers maar ook aan andere lichamelijke en psychische overgangsklachten zoals vermoeidheid, slechter slapen, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten (stijfheid), en sombere gedachten.

De overgang:


De overgang heeft verschillende fasen, elke fase heeft zijn eigen klachten.

  • In de 1e fase de pre- menopauze vindt er al een verandering in de hormoonhuishouding plaats: je progesteron begint te dalen. Als je als je gevoelig bent voor PMS klachten merk je dat deze heftiger kunnen worden. De menstruatie blijft meestal onveranderd. Klachten: onbegrepen klachten, stemmingsklachten, sneller moe, vaker hoofdpijn, veranderingen in het slaappatroon.
  • In de 2e fase, de perimenopauze, worden menstruaties onregelmatig of veranderen van patroon. In deze fase worden de klachten duidelijker herkenbaar als overgangsklachten:
    Klachten kunnen zijn: slaapproblemen, veranderingen in de seksuele behoeften, onrustige benen, gejaagd gevoel, veranderingen in warmte en koude beleving (soms met opvliegers), wisselende stemmingen.
  • De 3e fase, de menopauze, duurt eigenlijk maar 1 dag. Het is de eerste dag van de laatste menstruatie. Je herkent hem niet als zodanig omdat pas een jaar later kan worden vastgesteld dat dit de laatste menstruatie was. Tot die tijd ben je in principe nog vruchtbaar!
  • De 4e fase de post menopauze is de laatste fase: Als de menstruatie een jaar is weggebleven gaan we er vanuit dat de menstruaties gestopt zijn.
    De eierstokken zijn steeds minder oestrogeen gaan produceren en zolang het lichaam niet gewend is aan een veranderd oestrogeen/ progesteron gehalte kunnen er klachten door ontstaan. Het hangt van een aantal factoren af of er een verstoring hormonale balans ontstaat.
    Deze fase kan heel verschillend verlopen, het lichaam is hormonaal niet in evenwicht en dat kan tot uiting komen in diverse klachten. Opvliegers, vermoeidheid, stemmingsklachten, droge slijmvliezen, gewrichtsklachten, hartkloppingen, gejaagdheid, gewichtstoename, seksuele problemen, onrustige benen, concentratieproblemen, somberheid.

Inzichten uit ACT kunnen helpen om de adviezen te implementeren.

Uniek in mijn aanpak is het herstellen van je neurotransmitters wat helpt om je weer je zelf te gaan voelen.

Borstkanker
Door chemo- en hormoontherapie kom je in de overgang.
Vrouwen die geconfronteerd worden met borstkanker en/of het verwijderen van de eierstokken komen door chemo- en hormoontherapie abrupt in de overgang.
Naast de behandeling tegen de borst/eierstokkanker is het van essentieel belang dat er aandacht is voor de klachten die tijdens deze ‘chemische’ overgang ontstaan.

Tijdens de consulten leg ik uit over hoe de behandeling, Tamoxifen of aromataseremmers tegen borstkanker precies werken in het lichaam. We gaan in op welke gevolgen het lichaam ondervindt. Ook geef ik informatie over welke hulpmiddelen je veilig kunt gebruikt om zoveel mogelijk klachten weg te nemen. Ook krijg je een passend voedingsadvies waardoor je meer energie en grip ervaart in deze moeilijke tijd. Ik werk samen met de mammapoli van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

De behandeling is aanvullend op de reguliere behandeling, niet als vervanger ervan.

 

 

PCOS7-15 % van de vrouwen heeft last van PCOS: polycysteus ovarieel syndroom. Kenmerken zijn niet of weinig menstrueren (bv 6 keer pj), cysten op de eierstokken, overbeharing, acne, insulineresistentie. Deze kunnen oa leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Wist je dat je zelf veel kunt doen om PCOS klachten te verminderen?

Kinderwens

Zwanger worden is helaas niet vanzelfsprekend. Bij 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. De status van je B vitamines, vit D en schildklier spelen mogelijk een rol, maar denk ook aan vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Een speekselonderzoek geeft inzicht in (verstoringen in ) de hormonale balans. Ook psychische factoren en stress kunnen invloed hebben.

Hoor wat jullie zelf kunnen doen om de kans op zwangerschap te vergroten. Welke voeding, supplementen en leefstijladviezen zijn helpend, ook bij een fertiliteitstraject.

 

Post Partum Depressie

Een Post Partum depressie komt vaak voor. 10 % van de vrouwen ervaart ernstige somberheid en depressieve gevoelens door hormonale veranderingen na de zwangerschap.

Het overkomt jou en je hebt er helaas geen grip op.

Er is echt wat aan te doen! Gesprekken en voedings- en suppletieadviezen kunnen helpen om je klachten te verminderen.